Czekoladki reklamowe – jaką mają historię?

Czekoladki reklamowe
Czekoladki reklamowe

Szukając efektownego, niedrogiego i skutecznego gadżetu reklamowego, warto rozważyć zakup czekoladek. Koszty ich zakupu są na tyle niskie, że na taką formę promowania działalności bez obaw zdecydować mogą się nawet małe firmy oraz te, których budżet jest mocno ograniczony. Czekoladki wykorzystać można na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzają się one w roli upominku dla osób odwiedzających stoisko naszego przedsiębiorstwa podczas targów. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by umieścić je na recepcji tak, by częstować nimi mogli się klienci odwiedzający siedzibę firmy. Jaką historię mają te słodkości?Pierwsze na świecie czekoladki reklamowe powstały około 1000 lat p.n.e. Sceny uwieczniane na malowidłach oraz prymitywne narzędzia do obróbki kakao stanowią potwierdzenie, że ziarno kakaowca znane było ludzkości już w okresie rozkwitu kultur indiańskich. Pierwsza wersja kakao została odnaleziona przez językoznawców w języku Olmeków, czyli plemienia, które zamieszkiwało tereny Zatoki Meksykańskiej. Wierzyli oni, że ziarna kakaowca zostały im ofiarowane przez boga Quetzalcoatla.

Czekoladki reklamowe znane były także cywilizacji Majów, którzy wykorzystywali kakao jako środek płatniczy. Na spożywanie tego produktu pozwolić mogli sobie wówczas jedynie przedstawiciele najwyższych klas społecznych. Kakao najczęściej pito wówczas z dodatkiem pieprzu oraz chili. Uznawane było ono za święty napój stosowany podczas różnego rodzaju religijnych obrzędów. Na dworze Montezumy, czyli ostatniego króla wspomnianej cywilizacji znaleziono ponad 1000 ziaren tej rośliny, mimo że nie posiadał on terenów uprawnych. Pozyskał je on dzięki daninom pobieranym od podległych plemion. Mówi się, że dziennie spożywał on aż 40 filiżanek kakaowego trunku.

czekoladki reklamowe trafiły do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, który to napadł na jeden ze statków Majów. W 1528 roku, Hernan Cortez otrzymał na dworze Montezumy II przepis na xocoatl, czyli napój produkowany z wody oraz kruszonych ziaren kakaowca. Z czasem zaczęto dodawać do niego między innymi cukier, miód oraz wanilię.